η θάσος

τοποθεσία

Η Θάσος είναι νησί του Βόρειου Αιγαίου. Είναι ορεινός τόπος και η ψηλότερη κορυφή της είναι το Ψαριό ή Υψάριον (1.203 μ.). Η πρόσβαση, όμως, είναι εύκολη χάρη στους δασικούς δρόμους. Χαρακτηρίζεται από πλούσιους κάμπους με ελαιόδενδρα. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστή για το πλούσιο υπέδαφός της σε σίδηρο, χρυσό και στο κατάλευκο μάρμαρό της.
 To νησί σε όλη του την έκταση έχει ακτές, όπως τη Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, τη Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνυρα, ο Παράδεισος, τη Θημωνιά, την Αλυκή, την Ψιλή Άμμο, το Αστρίς, την Ακτή του Ποτού, το Πευκάρι, την Ακτή Λιμεναριών μέχρι την Τρυπητή, τον Ατσαπά στην Σκάλα Μαριών, την Ακτή Καλλιράχης, την Ακτή Σωτήρας, την Ακτή Αλσυλλίου (Δασύλιο) στην Σκάλα Πρίνου, τη Σκάλα Ραχωνίου, τον Παχύ, το Παπαλιμάνι, τη Γλυφάδα και στην πόλη του Λιμένα την Ακτή Αγίου Βασιλείου, την παραλία (συνοικισμού) στην ανατολική πλευρά της πόλης, το Νυστέρι και το Γλυκάδι (2-3 χλμ. από Λιμένα). Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι πηγές που υπάρχουν στην Παναγία της Θάσου.

νεότερη παλαιολιθική εποχή

Η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη από τη σημερινή εξαιτίας των παγετώνων. Η σημερινή Θάσος ήταν ενωμένη με την ξηρά σχηματίζοντας χερσόνησο. Η δυτική ακτή της χερσονήσου ξεκινούσε από ένα φυσικό λιμανάκι, περίπου δέκα χιλιόμετρα νότια της σημερινής Καβάλας, συνέχιζε νότια και ενωνόταν με το σημερινό νησί στο σημείο Σκάλα Μαρί. Η ανατολική ακτή ξεκινούσε από το νότιο ακρωτήρι, τη σημερινή Ποταμιά και συνέχιζε με κατεύθυνση βόρια βορειοανατολικά. Η παρουσία παλαιολιθικών ανθρώπων στις εύφορες ακτές της αρχαίας Θράκης είχαν γίνει γνωστές και από άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, π.χ. στην Κομοτηνή.
 
 
 

νεολιθική εποχή
και προϊστορική περίοδος

Τμήμα σκαλιστής πέτρας

© Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου

Αργυρός
 
Στατήρας
Το αρχαίο νόμισμα της Θάσου
. Την μπροστινή όψη των αρχαιότερων νομισμάτων της Θάσου στολίζουν θέματα σχετικά με τη λατρεία του Διόνυσου. Η πίσω όψη δείχνει έναν τετράπτερο μύλο ή μια Γοργόνα. 500-463 π.Χ., Κοπενχάγη, Δανία.

Τη νεολιθική εποχή παρατηρούμε την ίδρυση οικισμών που αποτελούνται από πέτρινα ή ξύλινα σπίτια, στα οποία χρησιμοποιήθηκε πηλός και ψημένα τούβλα. Ο αρχαιότερος οικισμός της Θάσου ανακαλύφτηκε το 1986 και ανασκάφτηκε το 1993-94. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, δυτικά του χωριού Λιμενάρια. Ο προϊστορικός οικισμός βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τέλος της λοφοσειράς κοντά στην ακρογιαλιά. Χρονολογείται από την 6η χιλιετία π.Χ. και παρουσιάζει νεολιθικά χαρακτηριστικά. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως θεμέλια πασσάλων, υπολείμματα τοίχων, λιθοστρωμάτων, οικιακές εστίες, καθώς και λακκούβες με κιούπια για την αποθήκευση τροφίμων. Τα ευρήματα συνοδεύονται με πολλά και διάφορα εργαλεία, ενώ υπάρχει και ένα προϊστορικό νεκροταφείο. Πιο ψηλά, στο ίδιο σχεδόν μέρος επάνω στον λόφο, βρίσκεται οικισμός της εποχής του χαλκού που ανασκάφτηκε το 1995-96.

Η προϊστορική περίοδος του νησιού αποκαλύφτηκε με ανασκαφές στην περιοχή της Ακρόπολης του Κάστρου. Στο φως ήλθε ο σημαντικότερος όλων των οικισμών της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της εποχής εκείνης. Σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τον σημερινό Πότο, σε ένα ορεινό ύψωμα, βρίσκονται σήμερα οι αρχαιολογικοί τόποι Ακρόπολις Κάστρι και οι νεκροπόλεις Κεντριά, Τσιγκανάδικα και Βρυσούδες, καθώς επίσης βορειότερα το Λαρνάκι με τους προϊστορικούς τάφους του και το προϊστορικό νεκροταφείο του Μανταλουδίου. Επίσης, στο χωριό Σωτήρας, ανακαλύφθηκε οικισμός της Εποχής Χαλκού, με πολύ καλά σωζόμενους τους τοίχους του οικισμού. Ο οικισμός ήταν περιτειχισμένος και στους τοίχους εντοπίστηκαν και σώζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, ταφικές πιθανόν μονολιθικές ανάγλυφες μορφές πολεμιστών και άλλων μορφών, σε δεύτερη χρήση.

Το αρχαίο νόμισμα της Θάσου

Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., την εποχή της ακμής της μεταλλωρυχείας στη Θάσο, η ετήσια παραγωγή πολύτιμου μετάλλου ανερχόταν στα 200 τάλαντα, που σήμερα ισοδυναμεί με 7,2 τόνους ασήμι. Νομισματοκοπεία υπήρχαν πιθανώς στην αρχαία πόλη της Θάσου, στη Νεάπολη (Καβάλα) και στην Περαία της (διάφορες μικρές πόλεις-αποικίες της Θάσου, όπως ο Δάτος, η Οισύμη κ.ά.), τα οποία προφανώς κατατάσσονται στα αρχαιότερα νομισματοκοπεία του ελλαδικού χώρου. Τα τελευταία 100 χρόνια οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών άνω των 10.000 νομισμάτων που κόπηκαν στην Θάσο.

κάντε κράτηση

KEKES BEACH

Skidia, Alyki, Thassos Island
Tel. +30 6948 513049
info@kekesbeach.gr

πως θα φτάσετε
στο kekés beach

Η Θάσος δεν έχει δικό της αεροδρόμιο. Εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Κεραμωτής. Στην Καβάλα και την Κεραμωτή μπορείς να φτάσετε και οδικώς μέσω της Εγνατίας οδού.

Οι προσφερόμενες δυνατότητες είναι οι ακόλουθες:

  • Είτε φτάνετε στην Καβάλα απ’ όπου μπορείτε να πάρετε το ferry για Θάσο/Πρίνο. Ο Πρίνος είναι 12 ναυτικά μίλια μακριά και το ταξίδι σου θα διαρκέσει σ’ αυτήν την περίπτωση 75 λεπτά. Το Kekés Beach απέχει από τον Πρίνο 45 χλμ και μπορείς και πάλι να φτάσετε εκεί με τοπικό λεωφορείο. Από την Καβάλα υπάρχουν επίσης δρομολόγια ταχύπλοων ιπτάμενων δελφινιών, που εκτελούν γρήγορα και άνετα το δρομολόγιο Καβάλα – Θάσος/Λιμένας.
  • Είτε φτάνετε Κεραμωτή απ’ όπου φεύγουν τακτικά δρομολόγια ferry boat για Θάσο/Λιμένα. Το ταξίδι σας θα διαρκέσει μόνο 25-30 λεπτά (6 ναυτικά μίλια απόσταση). Το Kekés Beach απέχει από τον Λιμένα μόνο 32 χλμ.και μπορείτε να πάρετε το τοπικό λεωφορείο για να φτάσετε εκεί.

Το οδικό δίκτυο στο νησί είναι ασφαλτοστρωμένο. Η κύρια περιφερειακή αρτηρία έχει μήκος 100 χλμ και ονομάζεται Γύρος του νησιού. Στη Θάσο η συγκοινωνία εξυπηρετείται από τα τοπικά λεωφορεία, τα οποία κάνουν το Γύρο του νησιού, φτάνουν σε όλα τα χωριά και τις παραλίες και έχουν ακόμα ανταποκρίσεις με τα δρομολόγια των πλοίων.